Update:

Het taalcafe is nu gesloten. We starten weer in september.

Wil je de Nederlandse taal beter leren spreken en begrijpen of ken je iemand  die dat wil? Kom dan naar het Taalcafe. Je leert nieuwe mensen kennen waarmee je ervaringen kunt delen. Samen met een taalcoach bespreek je verschillende onderwerpen.

Elke woensdagochtend van 9.30 uur tot 11.00 uur

Toegang is gratis

 

Begintijd: 9.30 uur
Eindtijd: 11.00 uur
Locatie: bibliotheek Meppel
Toegang: gratis

Dit jaar viert Bibliotheek Meppel het bijzondere feit dat het 100 jaar is dat de bibliotheek voor het eerst haar deuren opende. En dit gaat zeker niet ongemerkt voorbij. Een jaar lang zijn er activiteiten voor jong en oud, leden en niet-leden, kortom: voor alle inwoners van Meppel. En de feestelijke start hiervan is op maandag 4 april.

Openingsprogramma
Op maandag 4 april om 11.00 uur start het jubileumjaar van de Bibliotheek Meppel met een feestelijk programma. Lammie van der Tuuk van Biblionet Drenthe verricht de opening van de jarige bibliotheek. Daarna houdt de Meppeler schrijver en dichter Reinier van Delden een voordracht. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Vervolgens zijn er de hele dag door diverse feestelijke activiteiten: voor elke klant is er een feestelijke traktatie met jubileumlogo, de Gouden Boekenlegger-actie, een voorleescarrousel, waarbij (groot)ouders en kinderen gedurende de dag aan kunnen schuiven voor een mooie vertelling.

Verder is er ’s middags vanaf 13.30 uur een BiebFabriek-sessie met green screen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De kinderen kunnen met behulp van de nieuwste digitale technieken een kort filmpje opnemen. Met de magische doeken kunnen ze bijvoorbeeld uit een doos springen die niet bestaat of zonder ruimtepak op de maan lopen.

We nemen op 4 april ook de heringerichte entree met ruimte servicebalie in gebruik. Deze biedt een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid en een grotere capaciteit voor klanten(vragen).

Gouden Boekenlegger-actie
Hele jaar door is er de Gouden Boekenlegger-actie in samenwerking met diverse Meppeler ondernemers. Maar liefst honderd Gouden Boekenleggers zijn verstopt in honderd willekeurige biebboeken, dus iedereen kan er één vinden. Wie dit doet ontvangt een waardebon die te besteden is bij de deelnemende ondernemers.

Gratis boeken voor leden
Op vertoon van hun biebpas mogen klanten gratis twee boeken die uit de collectie gaan uitzoeken. (deze actie loopt zolang de voorraad strekt en wordt, bij voldoende voorraad, in het najaar herhaald).

Hele jaar jubileumactiviteiten
Ook voor de rest van het jaar staan er jubileumactiviteiten op stapel. Zo komen er onder andere een expositie door Reinier van Delden, een expositie van stichting Oud Meppel en een verhalenwedstrijd. In november wordt het jubileumjaar afgesloten met diverse activiteiten.

Begintijd: 11.00 uur [10.30 inloop]
Eindtijd: 17.00 uur
Locatie: Bibliotheek Meppel
Toegang: Gratis

Het Geldloket Meppel is een centrale plek waar inwoners terecht kunnen met alle vragen over geldzaken.

Medewerkers staan klaar om inwoners te informeren, te helpen of door te verwijzen.

Het team bestaat uit profesionals afkomstig van verschillende organisaties en beschikt daardoor over veel kennis.

het Geldloket biedt:

Hulp bij administratie.

Hulp bij invullen van formulieren.

Hulp bij aanvragen van gemeentelijke voorzieningen.

Hulp bij geldzorgen als door een verandering in het leven ook het financiele plaatje verandert.

Hulp bij vragen over geld(zorgen).

het Geldloket in de bibliotheek is elke maandag en woensdag open van 11.00 tot 15.00 uur.

Telefoonnummer bij vragen vooraf of het maken van een afspraak: 085-2731444

Datum: 09 juli
Begintijd: 11.00 uur
Eindtijd: 15.00 uur
Locatie: Bibliotheek Meppel
Toegang: gratis

Wil je beter leren lezen en schrijven?

Wil je beter spreken en luisteren?

Kom naar het Taalpunt! Elke dinsdagmiddag van 13.00 - 17.00 uur 

We kijken samen naar wat je wilt leren.

We helpen je zoeken naar een cursus of taalcoach bij jou in de buurt.

Ook kun je in een groep oefenen met spreken en luisteren.

We helpen je gratis!

Heb je interesse? Bel of mail dan met onze taalcoach Anna Zagrajek: a.zagrajek@biblionetdrenthe.nl 06-18608395

Begintijd: 13.00 uur
Eindtijd: 17.00 uur
Locatie: bibliotheek Meppel
Toegang: Gratis

Elke donderdagmorgen van 11:00 tot 13:00 is er in Bibliotheek Meppel Het Digitaal Cafe van Seniorweb Meppel voor alle vragen op het gebied van je telefoon, laptop of computer. Je bent van harte welkom om hier bij te zijn! We helpen je graag. De toegang is gratis. Zien we je dan?

In de zomer is geen cafe.

Het Digitaal Cafe start weer op donderdag 1 september 2022

Begintijd: 11:00 uur
Eindtijd: 13:00 uur
Locatie: Bibliotheek Meppel
Toegang: Gratis

Ben jij tussen de 13 en 15 jaar en heb je altijd al eens een VR bril willen uitproberen? Kom dan naar de bibliotheek en maak kennis met de wereld van Virtual Reality tijdens de gratis workshop. Geef je snel op, want vol=vol.

Wil je graag samen met een vriend of vriendin aan deze workshop meedoen? Geef dan jullie dan eerst beide op via deze website en stuur vervolgens een mailtje naar contact@biebfabriek.nl

Datum: 17 aug
Begintijd: 14:30
Eindtijd: 16:00
Locatie: Bibliotheek Meppel
Toegang: gratis

Samen over boeken praten is leuk én verrijkend. Leden van een leesclub bekijken boeken met andere ogen en ontdekken nieuwe dingen. Bovendien is een leesgroep Engelse literatuur een goede manier om de taal te oefenen of op te halen. Voor wie wil weten of een leesclub iets voor voor hem of haar is, kom dan naar een informatiebijeenkomst van Senia.

In Meppel start binnenkort een leesclub Engelse literatuur, die de boeken ook in het Engels bespreekt. In de Bibliotheek is op dinsdagochtend 23 augustus een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om Engelse literatuur te (gaan) lezen en daardoor in contact willen komen met andere liefhebbers.

Senia organiseert in heel Nederland leesclubs literatuur (Nederlands en vertaald, Engels, Frans en Duits), biografieën, poëzie, filosofie, natuur en (kunst)geschiedenis. De meeste leesclubs lezen en bespreken zes of zeven boeken per jaar. Elke leesclub bepaalt zelf waar en wanneer de groep bij elkaar komt: overdag of ’s avonds, wisselend bij iemand thuis of op een vaste plek.

Leesclubs kiezen jaarlijks een lijst met boeken om te lezen en te bespreken aan de hand van keuzelijsten die door deskundigen van Senia worden samengesteld. Van de gekozen boeken krijgen leden een leeswijzer. Deze helpen bij het voorbereiden van de bijeenkomsten en inspireren met discussievragen.
Meer informatie over de werkwijze is te vinden op www.senia.nl.

Praktische informatie
Belangstellenden zijn welkom op 23 augustus om 9:30 uur in de Bibliotheek, Marktstraat 27 in Meppel.

Graag aanmelden in verband met het aantal beschikbare plaatsen.
Dit kan via e-mail wilhelmien.kalter@senia.nl.

Datum: 23 aug
Begintijd: 9.30 uur
Eindtijd: 11.00 uur
Locatie: bibliotheek
Toegang: gratis

Deel deze pagina