HetSpoor

Het spoor in de jaren 50
Twee vrolijke DVD's met beelden van de vervoersmogelijkheden op het spoor in de jaren 50. Philip Bloemendaal neemt je mee met vele zwart-witbeelden, zijn kenmerkend commentaar en het verhaal van De Nederlandse Spoorwegen die na de oorlog besluiten de elektrificatie grootschalig aan te pakken.De DVD's laten belangrijke thema's zoals vernieuwingen rondom het spoor en spoorwegrampen zien.

Reserveer de DVD

pdf 6d6bee2a 54ab 11e9 903f 36dec68c1a20

Amerikaanse droomauto's uit de jaren '40 en '50
Verdiep je in dit fotoboek met beschrijvingen over de mooiste wagens met knalkleuren, technische snufjes en de meest indrukwekkende radio's.

Bijonsopschool

Bij ons op school in de jaren '50 en '60
Een bijzondere, kleurrijke knipoog naar de schooldagen in de jaren '50 en '60. Dit klein, maar fijne boekje, laat je bijna weer je oude schoolbank voelen. Met foto's van materialen van vroeger waan je je zo weer op je oude lagere school.

550x538

Het onbekommerde leven
Een prachtige bestseller over een typische, Nederlandse familie in de tijd van de jaren 50. Laat je meeslepen in dit nostalgische verhaal, vol met de meest prachtige foto's van topfotografen uit die tijd. De familie Brinkman wacht op je.

518x840

Een kleine wereld
Ga mee met de hoofdpersoon naar haar geboortedorp in Drenthe. Wanneer haar vader ziek wordt, logeert een geslaagde archeologe in het huis waar ze in de jaren 50 is opgegroeid. Ze heeft een warme belangstelling voor het prachtige oude huis en haar jeugd. Een boek met zorgvuldige en gemakkelijke bewoording, waar ook in wordt verteld dat het leven destijds best hard kon zijn.

MijnDrenthe

Mijn nostalgisch Nederland - Mijn Drenthe
De serie Mijn nostalgisch Nederland biedt aan de hand van archiefbeelden een impressie van cultuur en geschiedenis van bijzondere steden en streken van ons land. In de aflevering 'Mijn Drenthe' zien we onder meer de eerste TT races in Assen, de hunebedden, turfwinning in de jaren twintig, de treinkaping bij Wijster en het Noorder Dierenpark Emmen.

De fragmenten zijn grotendeels in zwart-wit en deels voorzien van nieuw commentaar, deels met het originele, nostalgische oude commentaar. Een aanrader om je even helemaal te wanen in het Drenthe van vroeger.

Reserveer de DVD

Jaren50huis

De jaren '50
Ontdek oude scheerkwastjes, blikjes gestampte muisjes, kroontjespennen en meer!
Een kleurrijke, vrolijke bundel van het huiselijk leven in de jaren 50. Met verschillende thema's zoals In de keukenla, In de huiskamer, De wereld van het kind, ontdek je voorwerpen aan de hand van gedetailleerde teksten, de leukste advertenties en de mooiste zwart-wit foto's.

Reserveer het boek

We gaan graag in gesprek met anderen over de jaren 50.

Jaap Blomberg over de jaren 50 in Noord-Nederland

Samen in gesprek met Janny Klok

Vragen die kunnen worden gesteld naderhand het kijken van de filmpjes:

• De jaren 50 werden ervaren als veilig maar ook als verstikkend. Hoe hebt u dat in uw eigen leven ervaren in die tijd?
  • Welke veranderingen in de jaren 50 zijn u het meest bijgebleven?
  • Wat zijn volgens u de goede dingen uit de jaren 50 geweest?
  • In de jaren 50 was er woningnood. Net als nu konden jongeren niet makkelijk op zichzelf gaan wonen. Wat zijn uw ervaringen met inwoning geweest?
  • Welke rol speelde de radio in uw leven? Wat was destijds uw lievelingsmuziek?
  • Wanneer keek u voor het eerst naar de televisie? En welke programma’s zijn u bijvoorbeeld bijgebleven?
  • In 1953 was de watersnoodramp in Nederland, vooral in Zeeland. Wat weet u daar nog over te vertellen?

Het Dorp - Wim Sonneveld

Bekijk hier de songteskt van Het Dorp

Nina Simone - My Baby Just Cares for Me

Elvis Presley - Love me tender

Heleentje van Capelle - Naar de speeltuin

Bekijk hier de songtekst van Naar de speeltuin

Pension Hommeles - Ik zou je 't liefste in een doosje willen doen

Pension Hommeles is een Nederlandse komische televisieserie, 1957 en 1959 werd uitgezonden en geschreven door Annie M.G Smid. De serie wordt beschouwt als de eerst, echte Nederlandse televisieserie en had de primeur: de eerste interraciale kus.

Les Paul & Mary Ford - Vaya Con Dios & Sparkle

Delpher is een gratis toegankelijke website, ontwikkeld en beheerd door de Koninklijke Bibliotheek, met gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins uit bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen. Je kan bijvoorbeeld ook een geboortedagkrant opzoeken. Bekijk allerlei radiobulletins, tijdschriften en kranten van vroeger met Delpher!

Ontdek Delpher